menutup beg "pp"
Tanaman
jagung (zea mays)
Tanaman jagung merupakan salah satu jenis tanaman
biji-bijian dari keluarga rumput-rumputan. Berasal dari Amerika yang tersebar
ke Asia dan Afrika melalui kegiatan orang-orang Eropah ke Amerika. Sekitar abad
ke-16 orang Portugal menyebar luaskan nya ke Asia. Orang Belanda menamakannya
“mais” dan orang Inggeris menamakannya “corn”.
aku dan kawan-kawan menuai jagung
berposing ketika menuai jagung
aku dan kawan-kawan di ladang UPM
Tanaman jagung ini mengguntungkan jika sekiranya
sumber-sumber yang tersedia ada seperti tanah dan musim yang sesuai serta
amalan kultur dapat digunakan dengan sebaik-baiknya. Jagung terkenal sebagai
satu tanaman yang kuat ‘makan’, sehingga ia nya sensitif kepada sedikit sahaja
perubahan terhadap kandungan zat-zat makanan atau nutrien dan air dalam tanah.
Sifat botani tanaman
Batang: lurus, mempunyai buku yang tebal di bahagian bawah.
Tinggi sehingga 4.5 m dan tidak mempunyai cabang.
Daun: bentuk lamina panjang, hujung daun bentuk akut.
Daun berbulu halus di permukaan. Daun tersusun secara berselang pada batang.
Bunga: spikelet betina mengeluarkan 2 floret. Benangsari
panjang terbit dari ovari hingga ke hujung tongkol
Buah: lebar, obovat dan bentuk wedge
Akar: terdiri dari akar radikel dan akar seminal yang merupakan akar primer untuk menyokong pertumbuhan pokok
pokok jagung yang sedang berbuah
pokok jagung
Tanaman Cili
Cili ialah sayur jenis berbuah dan tanaman sayur tanah rendah. Varieti
yang baik perlu mempunyai kandungan pepejal yang tinggi dan tahan terhadap
penyakit dan serangan-serangan serangga.
· Varieti MC
11
Varieti ini mengeluarkan hasil 10 minggu selepas ditanam ke ladang dan
berterusan sehingga musim berakhir. Sifat pembuahan yang berterusan
menyebabkan buah-buah cili dipetik setiap dua hari. Sehingga musim
berakhir lebih kurang 30 pemetikan dilakukan. Varieti ini sesuai ditanam dan
berupaya mengeluarkan hasil yang tinggi di pelbagai persekitaran dengan jarak
tanaman 60 cm x 100 cm.
· Varieti MC
12
Varieti MC 12 sangat produktif, mempunyai dua puncak pengeluaran dan berupaya
mengeluarkan hasil sehingga 4 bulan dengan sistem pengairan yang cekap.
sifatnya yang cepat matang (7 minggu selepas ditanam) dan pemetikan hasil
dilakukan selang 5-6 hari. Ini membolehkan buahnya dipetik sebelum
diserang oleh penyakit. Dalam tempoh 2 bulan penghasilan, hasil yang
diperolehiantaa 20-29 tan/ha. Pokoknya yang rendah dapat mengatasi
masalah pokok rebah, oleh itu pancang-pancang tidak diperlukan. Buahnya
yang panjang, padat dan menarik sesuai untuk kegunaan segar dan pemprosesan.
· MC 4
Varieti ini dibiakkan oleh MARDI. Saiz sederhana panjang, rasa kurang
pedas. Jangkamasa pengeluaran adalah pendek. Pungutan hasil adalah
selama 8-18 minggu selepas menanam. Sederhana tahan pada penyakit
antraknos, rentan pada virus. Hasilnya ialah 12-20 tan/hektar.
Sesuai untuk ditanam secara besar-besaran.
· MC 5
Variety ini dibiakkan oleh MARDI, saiz buah 10-15 sm, 10-15 g/biji, variasi
dari segi bentuk buah kurang, tinggi pokok 100-200 sm, sangat pedas dan ianya
sentiasa berbunga. Jangka masa pungutan adalah panjang (5 bulan).
Pungutan hasil selama 12-32 minggu selepas menanam. Rentan pada virus
antraknos dan virus. Hasil adalah sebanyak 15-25 tan/hektar.
· Kulai
Saiz buahnya 12-15 sm, tirus, mesocap tebal, tinggi pokok adalah 60-180 sm,
rasanya sangat pedas. Hasil buah sebanyak 10-15 tan/hektar.
Jambu batu
Buah jambu batu boleh dimakan segar dan diproses kepada bahan jus dan
hasil-hasil yang lain. Jambu batu bukan sahaja popular di Malaysia tetapi juga
di negara pengimport seperti Singapura, Hong Kong, dan Jepun. Jenis yang
popular ialah buah yang besar tanpa biji benih yang berasal dari Thailand.
Walaupun jambu batu telah lama di tanam di Malaysia, Cuma kebelakangan ini, ia
telah mendapat perhatian ramai kerana keistimewaan buahnya. Kawasan penanaman
jambu batu yang penting terletak di negeri Perak, Johor, Selangor dan Negeri
Sembilan. Di Malaysia, jambu batu selalu ditanam sebagai tanaman tunggal. Walau
bagaimana pun, kadangkala didapati pokok jambu batu ditanam sebagai tanaman
selingan di antara barisan tanaman buah-buahan lain seperti durian atau dalam
blok-blok terasing di dusun tanaman campuran. Sebenarnya, semua kultivar yang
ditanam adalah untuk hidangan di meja seperti kultivar “Kampuchea”, “Glom
Sali”,”Donrom” dan “Kristal Tanpa Biji”. Baru-baru ini sebahagian kultivar jus
seperti “Beaumont” telah ditanam. Nilai komersial jambu batu yang tinggi adalah
disebabkan oleh khasiatnya yang superior, senang ditanam dan kesesuaiannya
diproses dan ditinkan. Sebagai sejenis
buah segar hidangan meja, jambu batu lazat dan merupakan salah satu
daripada buah-buahan yang paling berkhasiat. Buah ini boleh diproses dengan
lebih lanjut menjadi pelbagai hasil makanan yang bernilai. Bahagian lain pokok
jambu batu boleh juga digunakan untuk pelbagai tujuan.
pink guava
Keistimewaan jambu
batu
1) khasiat makanan
ü Buah
masak: di makan mentah, isi lembut dan berbau wangi dibuat jem,
jeli, jus, kordial, kek, pai, sup dan manisan.
Isi atau jus ditinkan atau dijadikan serbuk.
ü Daun:
digunakan sebagai ganti daun teh
2) Khasiat ubatan
ü Buah
masak: dimakan untuk mengatasi sesak nafas.
ü Bunga:
air rebusan kudup nya diminum untuk rawatan cirit-birit dan menghentikan
pendarahan
ü Daun
muda: dikunyah dan ditelan untuk mengatasi cirit-birit
ü Kayu:
air rebusan diminum untuk rawatan cirit-birit
3) kegunaan lain
ü Daun
jambu batu direbus bersama masakan tertentu untuk menghilangkan atau
mengurangkan rasa pahit sesuatu jenis sayur. Daunnya juga digunakan dalam
proses menyamak dan sebagai pewarna. Batang pokok jambu batu sederhana kuat dan
tahan untuk kegunaan dalam pembinaan bangunan, juga boleh dibuat sebagai hulu
perkakas.
|
No comments:
Post a Comment